Krakow



Krakow, prijestolnica poljskih kraljeva


Rim smo dosta pokrili, pa smo se sada odlučili malo pisati i o ostalim gradovima.
Prvi na redu je poljski grad Krakow...


Ukupna površina grada Krakowa iznosi 326,80 km2, a prema popisu stanovništva iz 2009. godine, grad broji 754.854 stanovnika. Grad leži na obalama prekrasne rijeke Wisle, na jugu Poljske, u dolini ispod Karpata.
Još od 1975. godine, Krakow je grad prijatelj sa Zagrebom.
Zanimljiv je podatak da je povijesna gradska jezgra Krakowa 1978. godine uvrštena u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, i to kao prvo mjesto u svijetu uopće.
Legenda kaže da je Krakow osnovao vojvoda Krak, ubivši zmaja.
Krakow je do 1596. bio glavni grad Poljske.


Korisne informacije:
Aerodrom: Internacionalni aerodrom Ivan Pavao II nalazi se u mjestu Balice, 12 km od Krakowa.
Turistički ured:
Wyspianski Pavilion, Wszystkich Swietych 2
telefon: (48 12) 616 18 86
fax: (48 12) 616 18 82
radno vrijeme: pon-ned 9-19 ( u sezoni)
                       pon-ned 9-17 ( van sezone)
e-mail: it@infokrakow.pl


Važni telefonski brojevi:
Hitna pomoć: 999
Vatrogasci: 998
Policija: 997

SOS s mobitela: 112


Turistička karta:
Dvodnevna stoji 45 zlota, trodnevna 65 zlota. Isplati se uzeti jer s njom ne morate plaćati ulaznice za razne muzeje i druge znamenitosti.
Također, vrijedi vam kao karta za tramvaj ili autobus po gradu, a čak vam vrijedi i za bus broj 192 koji vozi na aerodrom.

Javni prijevoz:
Tramvajske i aotuobusne karte možete kupiti na kioscima. Ne brinite, imate ih dovoljno, nije ih problem pronaći.
Karta u jednom smjeru plaća se 2,50 zlota.
Taxi nije previše skup, a ako ga pozovete telefonski, imate mogućnost još reducirati cijenu.



Rynek Glowny, glavni Trg
Rynek Glowny, glavni Trg
Prekrasni glavni trg (Rynek Glowny) inače je drugi po veličini u Europi, a strogi centar grada prepun je povijesnih građevina,pri čemu prednjače crkve. Od katedrale do bazilika itd.
U jednoj od ulica u centru nalazi se čak 12 crkava! 
U centru se nalazi i Florianska ulica, mjesto gdje se nalazi jako veliki broj trgovina, tzv. shopping zona. Također, u centru grada je pregršt mjenjačnica, na poljskom jeziku ”Kantor“. Napominjemo, za svakoga tko se odluči posjetiti Krakow, obavezno pazite na tečaj koji pojedini “Kantor” nudi. Tečaj strahovito varira i to samo na udaljenosti od nekoliko metara što se meni činilo nevjerojatnim. Ali, očito ni Poljaci ne prezaju od “balkanskih ” prljavih trikova kojima pokušavaju prevariti turiste. Nažalost. 
Evo za primjer, prvi Kantor u Florianskoj ulici koji smo posjetili, u izlogu je imao istaknut tečaj 3,96 zlota za 1 euro. Pošli smo zamijeniti 100 eura, kad tamo, djelatnik nam neljubazno izbroji 339 zlota umjesto 396 zlota!!! Na naše pitanje da vani stoji tečaj 3,96 on dolazi i izmiče prvu znamenku 3 koja se nikako nije mogla i ne može se vidjeti tako da tečaj zapravo ispada 3,396. Srećom, uvjeravam ga da nam vrati novac (i to na oštrom hrvatskom jeziku). Spomen riječi policija je bio dovoljan. Inače, kod Poljaka je policija “policja“. Preporučamo da novac mijenjate u kantorima koji imaju digitalno ispisani tečaj jer vas tako ne mogu prevariti. Isto smo mi učinili i to doslovce 5 metara dalje od ovoga koji nas je pokušao prevariti. Svakako još dodatno pitajte djelatnika prije nego novac zamijenite jer se naknadne reklamacije ne uvažavaju.

Što vrijedi pogledati u Krakowu?

Barbakan
Barbakan
Tvrđava Barbakan, Rynek Glowny, gradske zidine, Wawel katedrala, Schindlerova tvornica, Crkva Djevice Marije, Kraljevski dvorac Wawel, Stari Grad, Židovska četvrt (Kazimierz), natkrivena tržnica (Sukiennice), Aqua Park,  Galeria Krakowska (shopping centar).


Što jesti?
Ima svega! Nećete ostati gladni, to je sigurno. Od McDonaldsa, KFC-a, Burgerkinga za one koji vole fast food, doslovno nećete moći disati, ima ih gotovo pa na svakom koraku, posebno Mc Donaldsa. Restorana ima dosta, samo ćete možda imati mali problemčić pronaći im ulaz. To je zato jer je većina njih smještena u podrumima pa vam treba neko vrijeme da nađete ulaz. Cijene su li-la, odnosno otprilike kao i u Hrvatskoj. 
Negdje malo skuplje, negdje malo jeftinije. Piće također. Napomena za pivoljupce… Poljska ima pregršt svojih vlastitih piva, ako ih želite probati što više, preporučam da ih kupujete u dućanima gdje limenka od 0,5 l stoji prosječno oko 2,60 -2,70 zlota što je nekih 5 kuna. U kafićima i restoranima je cijena 0,5 l pive u boci između 9 i 12 zlota.
Moram spomenuti da smo mi imali neugodna iskustva što se tiče ugostiteljskih objekata koje smo posjetili. Naime, od njih desetak u koje smo zašli, u samo jednome nas je na ulasku konobarica ljubazno sa smiješkom na licu pozdravila. Jednako tako nas je i ispratila nakon što nas je vrlo ljubazno poslužila. Međutim, u ostalih devet je bila katastrofa.
U jednoj pivnici smo sjedili dobrih petnaestak minuta a da nas dvojica konobara nisu niti pogledali. Iako smo ih ljubazno pozdravili pri samom ulasku u pivnicu. Da je bila gužva, razumio bih, ali u tom se trenutku u pivnici nalazilo samo troje ljudi za jednim stolom.Nakon 15-ak minuta smo uvidjeli da nas nemaju namjeru poslužiti te smo ustali i otišli. Naravno, ni pri izlasku nas nisu pozdravili. Ostavljamo mogućnost da jednostavno nismo imali sreće prilikom odabira ugostiteljskih objekata, međutim i ostali suputnici iz autobusa dijelili su naše mišljenje. Šteta, velika šteta, dosta sam proputovao, ali nigdje tako nešto nisam doživio. 
Ipak,  ne tolika šteta da Krakowu svejedno ne bismo dali prolaznu ocjenu.

Gdje odsjesti?
Sa smještajem stvarno ne biste trebali imati poteškoća jer je Krakow prepun hotela, hostela i motela. Ako idete preko agencije onda to imate unaprijed riješeno, a ako idete u  vlastitom aranžmanu onda rezervacije možete učiniti putem interneta…

Auschwitz & Birkenau
Ulaz u logor Auschwitz
Nećemo puno pisati o ova dva koncentracijska logora iz 2. svjetskog rata. Čisto spominjemo da smatramo kako se to ipak isplati vidjeti, jer ne treba zločine zaboraviti. Ono što je mene fasciniralo u Auschwitzu  jest činjenica koliko je stvari iz tog razdoblja sačuvano. Nijemci, na sreću, nisu uspjeli spaliti tragove  svojih zločina koje su činili tijekom tog razdoblja. Iako se Auschwitz spominje puno češće, na mene je puno gori dojam ostavio Birkenau. Auschwitz je zapravo bio hotel u usporedbi s Birkenauom, jer kad čovjek vidi onu nepreglednu livadu i one barake u kojima je na jednom krevetu spavalo 5 do 8 ljudi, ledi mu se krv u žilama.
Sve što mogu reći jest: Ne ponovilo se nikada i nikome.
0 Responses

Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themeswww.freethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree CSS Templates Dreamweaver